انبه: میوهای گرمسیری، گوشتی، بیضیشکل با پوستی به رنگ زرد-قرمز و هستهای سخت در مرکز که رسیده مصرف میشود یا به صورت کال در ترشی و چاتنی به کار میرود. صدها – شاید هزاران – رقم از این میوه وجود دارد که هرگز در قفسههای سوپرمارکت ما ظاهر نمیشوند. در اینجا حقایق بیشتری در مورد انبه شگفتانگیز آورده شدهاست:
برای خرید ترشی انبه از سایت میوترش روی لینک کلیک کنید.
۱. انبه به اندازه سیب یا آلو تنوع دارد صدها و صدها رقم منطقهای و متمایز از انبه وجود دارد. برخی خامهای و شیرین، برخی مرکباتی، برخی کمی تند، برخی شبیه آناناس هستند.
۲. این میوه ملی نه یک کشور، بلکه سه کشور است انبه میوه ملی پاکستان، هند و فیلیپین است. همچنین درخت ملی بنگلادش است.
۳. نام «انبه» از هند سرچشمه گرفتهاست نام انگلیسی «mango» احتمالا از کلمه تامیلی «mankay» یا کلمه مالایایی «mangga» گرفته شدهاست. وقتی بازرگانان پرتغالی در جنوب هند ساکن شدند، این نام را به صورت «manga» اقتباس کردند. در قرنهای ۱۵ و ۱۶ میلادی که انگلیسیها با جنوب هند تجارت میکردند، کلمه «mango» به وجود آمد.
۴. سالانه بیش از ۴۳ میلیون تن انبه در سطح جهان تولید میشود تقریبا همه اینها انبههای «تامی اتکینز» هستند – گونهای که به سرعت رشد میکند، اندازه و رنگ خوبی دارد، در برابر بسیاری از انواع قارچ مقاوم است، به راحتی کبود نمیشود و مدت زیادی روی قفسه سوپرمارکت ماندگاری دارد. همه این ویژگیها آن را برای صادرات به سراسر جهان ایدهآل میکند. متأسفانه، این نوع انبه همچنین دارای الیاف و طعم نسبتا بیمزه است.
۵. انبههای بریتانیا از سراسر جهان تهیه میشوند سوپرمارکتهای بریتانیا انبه را از سراسر جهان تأمین میکنند: پرو در اوایل سال، سپس غرب آفریقا، سپس اسرائیل و مصر در سه ماهه سوم و سپس برزیل.
یک فنجان انبه حاوی بیش از بیست ویتامین و مواد معدنی مختلف است. یک فنجان انبه حاوی حدود ۶۰ میلیگرم ویتامین C است (خدمات بهداشت ملی بریتانیا (NHS) بیان میکند که بزرگسالان ۱۹ تا ۶۴ ساله به ۴۰ میلیگرم ویتامین C در روز نیاز دارند).
۶. هند بزرگترین تولیدکننده انبه در جهان است این کشور آسیای جنوبی بیش از ۱۸ میلیون تن از این میوه را تولید میکند که عمدتاً برای مصرف داخلی است.
۷. انبه برای اولین بار در هند و بیش از ۵۰۰۰ سال پیش کاشته شد تصور میشود انبه وحشی در دامنههای هیمالیا در هند و میانمار نشأت گرفتهاست. اولین کشت شناختهشده این میوه حدود ۵۰۰۰ سال پیش در جنوب هند، میانمار و جزایر آندامان (مجمعالجزایری در خلیج بنگال) انجام شدهاست.
۸. قدیمیترین درخت انبه قرنهاست که وجود دارد گفته میشود قدیمیترین درخت انبه زنده حدود ۳۰۰ سال قدمت دارد و در شرق خاندش در هند مرکزی یافت میشود. جالب اینجاست که این گیاه باستانی هنوز میوه میدهد!
۹. انبه در اوایل قرن بیستم به آمریکا معرفی شد دیوید فرچایلد کاوشگر کشاورزی دولت آمریکا در اواخر قرن بیستم بود که در هند به سر میبرد که با انبه آشنا شد. افسانهای وجود دارد که او سعی کرد هزار انبه را به سرزمین مادری خود بازگرداند، اما کاپیتان کشتی گفت که آنها خیلی سنگین هستند. او با استخدام گروهی از کودکان محلی برای خوردن همه میوهها فقط در چند دقیقه و باقی گذاشتن هستهها برای حمل و نقل، این مشکل را حل کرد. برخی از گونههای اولیه فرچایلد هنوز امروز در جنوب فلوریدا در حال رشد هستند.
۱۰. سنگینترین انبه جهان از یک خطکش بلندتر بود طبق گزارشهای رکوردهای جهانی گینس، سنگینترین انبه ثبتشده ۳.۴۳۵ کیلوگرم وزن و ۳۰.۴۸ سانتیمتر طول، ۴۹.۵۳ سانتیمتر دور و ۱۷.۷۸ سانتیمتر عرض داشت. این غول پیکر در سال ۲۰۰۹ از درختی در باغ جلویی سرجیو و ماریا سوکورو بودیونگان در فیلیپین برداشت شد.
۱۱. انبه با بادام هندی و پسته نسبت دارد انبه یک میوه هستهدار است: میوهای گوشتی با پوستی نازک و یک هسته مرکزی بزرگ و مغزدار به نام endocarp که حاوی دانه میوه است. زیتون، خرما و گیلاس هستهدار هستند و با وجود اینکه تصورش سخت است، بادام هندی و پسته نیز از میوههای هستهدار به عمل میآیند و آنها را به پسرعموهای دوردست انبه تبدیل میکند.
۱۲. انبه برای بوداییان درختی مقدس است گفته میشود که بودا در آرامش و سکوت باغهای انبه با راهبان دیگر به مراقبه و استراحت میپرداخت. در نتیجه، درخت انبه در دین بودا مقدس تلقی میشود.
۱۳. انبه برای سلامتی شما بسیار مفید است یک فنجان انبه حاوی حدود ۶۰ میلیگرم ویتامین C است. وبسایت NHS توصیه میکند که بزرگسالان ۱۹ تا ۶۴ ساله به ۴۰ میلیگرم ویتامین C در روز نیاز دارند! و فواید سلامتی آن به همین جا ختم نمیشود. انبه حاوی بیش از بیست ویتامین و مواد معدنی مختلف است: آنها سرشار از ویتامین A، پتاسیم، فولات هستند – و همچنین فیبر مفیدی را تأمین میکنند. ضیافتی بدون عذاب وجدان!
منبع: bbc